SZTUKA WNĘTRZA – Przebudowa ze światłem

Styczeń 14, 2016

Kategoria: Prasa/Media, Architektura

Wortal dla architektów wnętrz i miłośników designu opublikował artykuł o naszym projekcie Concertgebouwplein 20:

Historia jako podstawa
Dawna amsterdamska siedziba firmy Van Lanschot Bankiers przy placu Concertgebouw to zabytkowy budynek z początku XX wieku.
Obiekt jest świetnie położony na terenie dzielnicy Museumplein,
która jest mieszkanką różnych funkcji – muzealnej, związanej z modą i restauracyjnej.

Więcej światła
Celem projektu była modernizacja obiektu i przystosowanie go do współczesnych potrzeb biurowych, zamiana ciemnych i opuszczonych wnętrz na jasne i nowoczesne.

Stara skorupa
Istotnym elementem przebudowy była konieczność uwzględnienia betonowego szkieletu budynku, którego struktura wyznacza podstawowe podziały pomieszczeń.

Ograniczenia
Realizacja poddana więc była też ograniczeniom materiałowym i kolorystycznym związanym z historycznym kontekstem.

Przez sufit
Projektanci z biura Rijnboutta przede wszystkim zadbali o wprowadzenie do wnętrza światła. Wykorzystali do tego przeszklony sufit klatki schodowej.

Klasyczne piękno
Wnętrza to przede wszystkim klasyczne piękno niezakłócone nadmiarem współczesnych elementów. Dzięki szklanym ściankom działowym światło penetruje pomieszczenia.

Szkło w roli głównej
Szkło zostało także wykorzystane jako element meblarski i do zabudowy ścianek działowych.

Link do artykułu w SZTUKA WNĘTRZA