Transformacja budynku poczty przy Neude, Utrecht

Utrecht

Pocztę przy placu Neude w Utrechcie przeznaczono na bibliotekę publiczną, sklepy, restauracje, kawiarnie oraz parking rowerowy. Imponujący budynek (Joseph Crouwel, 1924) z licznymi dekoracjami rzeźbiarskimi oraz okazałą halą główną jest zabytkiem klasy krajowej. Ze sklepami na parterze, +1 i -1, małą restauracją z widokiem na wodę (+2) oraz audytorium (+3), dawny urząd pocztowy przy Oudegracht zyskał nowe życie. Projekt wychodzi naprzeciw życzeniom powstania biblioteki jako miejsca spotkań nowoczesnych mieszkańców miasta, miejsca dla młodych i starych, studentów i pracujących.

Projekt Nr.:

0836

Design:

Frederik Vermeesch and Mattijs Rijnboutt

Klient:

ASR Vastgoed Ontwikkeling

Kontrakt:

September 2008

Project:

An area of approx. 16,000 m² for the library and retail and hospitality businesses

Team:

Jaap Hoving, Katarzyna Bratek and Frans Damstra