Kop Cruquius

Amsterdam

Dawna strefa przemysłowa na zakończeniu wyspy Cruquius w Amsterdamie przechodzi transformację w żywe miejsce do zamieszkania i pracy. Pierwotnie była podzielona na cztery odrębne tereny przemysłowe, ale obecny projekt wprowadza spójną wizję dla całego obszaru. Rijnboutt stoi za integralnym projektem urbanistycznym, projektem zagospodarowania terenu i architektury. Trzy bloki zabudowy w Public Space Framework (Buro Lubbers) z rozrzeźbionymi elewacjami, zyskują uzupełnienie postaci wielopoziomowego placu dla pieszych nad wodą, gdzie zaaranżowano także czwarty blok (Bedaux de Brouwer) oraz przeniesiono willę ‘De Werkmeester’.

Projekt Nr.:

1608

Design:

Bart van der Vossen

Klient:

Amvest

Kontrakt:

2016

Współpraca:

Bedaux de Brouwer (architekt) i Iris advies (komunikacja)

Team:

Desirée Eggink, Tibor Kis, Erwin Webbink, Jeroen Boon, Jakub Jekiel, Gabriela Lewinska