Luksusowe biura Concertgebouwplein

Amsterdam

Dawny oddział firmy handlowej Lindeteves-Stokvis w Amsterdamie przy placu Concertgebouwplein (Eduard Verschuyl, 1917) jest dzisiaj zabytkiem klasy krajowej. Harmonijnie skomponowane elewacje w stylu z przełomu osiemnastego wieku oraz – jak na ówczesne czasy – nowoczesny system konstrukcji autorstwa Hennebique, powodują że budynek doskonale nadaje się do nowego przeznaczenia jako miejska willa biurowa. W projekcie adaptacji poszukiwano równowagi pomiędzy monumentalnością budynku z początku dwudziestego wieku a wymogami dzisiejszego luksusowego biura.

Projekt Nr.:

1202

Design:

Kees Rijnboutt and Frederik Vermeesch

Klient:

Kroonenberg Groep

Kontrakt:

2012

Konstrukcja:

IMd Raadgevende Adviseurs

Project management:

BOAG Advies en Management

Instalacje:

Wolf Dikken adviseurs

Instalacje p. poż:

Bureau Veldweg

Historyk sztuki:

Conserf monumenten adviesbureau

Team:

Joost Verheus and Rutger Schoenmaker